Aspergehoeve koolen

Hoe bereid ik Asperges?

Benodigde asperges per persoon:
Voorgerecht:   circa 250 gr.
Hoofdgerecht: circa 500 gr.
Nagerecht        circa 250 gr.

Voedingswaarde Asperges (100 gram)
Energie (kJ 68 - kcal 16)
Water 93.2 g
Eiwit 1 g
Vet 0 g
Koolhydraten 3 g
Vitamine C 30 mg
Natrium 5 mg
Calcium 20 mg
IJzer 1 mg
Vezels 1.5 g
 

Perfecte bereiding van Asperges:

Schillen
Ongeschilde asperges kunt u het beste schillen met een dunschiller.
Leg de asperge op een snijplank en schil deze in één keer naar het einde.
Begin wel 2 centimeter onder het kopje met schillen en doe dit overlappend.
U schilt de asperge eigenlijk 2 maal, zodat u zeker bent dat de asperge goed geschild is!

Tip: Van de schillen kunt u een heerlijke bouillon trekken.

Koken
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, leg de geschilde asperges in het kokende water. Hierdoor koelt het water af, breng daarom het water opnieuw aan de kook. Sluit als het water weer kookt de pan af en draai de warmte bron uit. Laat deze afhankelijk van de dikte 8 tot 12 minuten staan. (ingevroren asperges niet ontdooien!)

Tip: Wilt u weten of de asperge gaar is, prik zachtjes met een vork in het kontje van de asperge.

Magnetron (500 gram)
Schil de asperges en en leg deze in een schaal met 4 eetlepels water.
Stel de magnetron in op 850 watt en bereid de asperges circa 6 minuten.
Daarna de schaal uit de magnetron halen en de asperges circa 10 minuten laten nagaren.

Roerbakken
De geschilde asperges in schuine plakken snijden.
Vervolgens kunt u deze circa 4 tot 5 minuten roerbakken in olijfolie of boter.

Stomen
Asperges stomen is heerlijk, stoom ze 10 tot 15 minuten in een afgesloten stoompan.


Hoe bewaart u asperges:

Bewaren
Asperges bestaan voor het grootste gedeelte uit water.
Bewaar ze daarom in een vochtige theedoek in de groentelade van de koelkast.

Invriezen
Vries de asperges per portie in.
Schil de asperges, maar kook deze niet voor!